Home >> Site statistieken

Site statistieken

 

Dit onderdeel behandeld de site statistieken. Onderwerpen zijn; controleren van de (beschikbare) ruimte op de harde schijf en de bandwijdte, toegang tot de systeem logs, en het verkrijgen van informatie over de bezoekers via webalizer.

 

Controleren van de (beschikbare) geheugenruimte en de bandwijdte: 

Om te controleren wat de (beschikbare) geheugenruimte is en de gebruikte bandwijdte; klik op de button 'statistics' (statistieken) in het hoofdmenu van het controle paneel. Aan de bovenzijde van het scherm zult U deze tabellen zien:

 

 

De nummers in de tabellen staan voor megabytes, en ongeveer 1000 megabyte staat gelijk aan 1 gigabyte.   

 

U hebt de beschikking over twee verschillende aanduidingen voor de (beschikbare) geheugenruimte en de bandwijdte. In de eerste tabel wordt het gebruik per domein aangegeven, in de tweede tabel wordt het totale gebruik aangegeven. Het totale gebruik is gewoonlijk hoger dan het gebruik per domein, want het totale gebruik is inclusief factoren losstaand van Uw domein, zoals de my SQL database en het gebruik van het controle paneel. Het is mogelijk meerdere domeinen te hosten vanaf één account, daarom is het scheiden van het gebruik per domein en dat van het totale gebruik noodzakelijk.

 

Notitie:  DirectAdmin maakt gebruik van het totale gebruik, niet het gebruik per domein, dit om te bepalen wanneer Uw maximale quota is overschreden.

 

Toegang tot de systeem logs

 

Boven in het statistics (statistieken) menu staan 3 links, namelijk; backed up (opgeslagen) Apache logs, Apache usage (gebruik) logs, en de Apache error (foutmelding) logs.

 

Backed up Apache logs

 

Als U klikt op de link 'backed up Apache logs' komt U in het File Manager scherm, met daarin de lijst van zogenaamde tar.gz files, benoemd per domein en per maand. Bijvoorbeeld:

 

 

In bovenstaand voorbeeld ziet U 4 back ups voor de maand april: de subdomeinen (Admin, newsub, en de reseller), naast de back up voor het hoofd domein (apr-2003.tar.gz). Backed up (opgeslagen) Apache logs bevatten zowel gebruiks als foutmeldingen data.

 

Klik op de filenaam of de back up om deze te downloaden.

 

Notitie:  

 

Log files zijn eigendom van de server administrator en kunnen niet worden verwijderd. Log files tellen niet mee voor Uw maximale quota voor de ruimte op de hard disk.

 

Apache usage (gebruik) en error (foutmelding) logs

 

De Apache usage en error logs kunnen direct worden bekeken door op betreffende link te klikken; Apache usage logs en Apache error logs.

 

De ruw logs verschijnen dan in een grote tekst box zoals hieronder weergegeven:

 

 

Bovenstaand figuur is een voorbeeld van een error log. Het bekijken van deze ruwe logs is een goede manier om voor het troubleshooten van specfifieke problemen, zoals installatie en uitvoering scripts. Beide logs (usage en error) worden maandelijks opgeslagen en gearchiveerd in home/domain.com/logs.  

 

Bekijken van account informatie

 

Het hoofdmenu voor de statistieken verschaft U een groot deel van deze informatie. Zoals hier boven aangegeven, de eerste 2 rijen van de tabel (bandwijdte en hard disk ruimte) geven informatie over het totalle gebruik. Dat wil zeggen; Direct Admin gebruikt deze cijfers voor de bepaling van quota's. (En niet de cijfers in de tabel van de domein statistieken, zie hiervoor de sectie getiteld: controleren van harddisk ruimte en bandwijdte)

 

Als uw account het maximale gebruik van bandwijdte heeft bereikt, zal Uw site niet langer functioneren tot de eerste dag van de volgende maand. Als Uw account het maximale gebruik van hard disk ruimte heeft bereikt, kunt U niet meer uploaden naar Uw site voordat U files heeft verwijderd.  

 

 

De informatie in bovenstaande tabel legt zichzelf uit, daar zal niet dieper op worden ingegaan. Als U dit nog niet heeft gedaan, stel Uw huidige e-mailadres in bij het veld 'e-mail' en klik op de button ; save. (Bewaren). "

 

Webalizer statistieken

 

In het hoofdmenu van de statistieken, klikt U op de gewenste domein naam om een webalizer te activeren. Houdt U er rekening mee dat Uw site 24 uur actief dient te zijn en dat er al activiteit is geweest binnen de verschillende logs voordat de webalizer actief zal kunnen gaan worden.

 

 

In het eerste webalizer scherm, ziet U een grafiek (zoals hierboven) en de lijst van de maanden onder in de tabel. Klikt U op de specifieke maand binnen de tabel, als U deze wilt bekijken. Webalizer informatie is zeer gedetailleerd en verschaft de nodige informatie omtrent het (data) verkeer van de site, zoals: meest opgevraagde url's, exit points, locatie van de bezoekers, en veel meer.

 

 

Als U nog meer hulp nodig heeft ?

 

neem dan contact op met Easyhosting, of kijk op het Easyhelpdesk.

 


© 2003 JBMC Software. DirectAdmin licensees kan deze pagina reproduceren want hun eigen klantenreproductie door andere partijen belemmerd is.